Trägolv

Att ha trägolv är sannolikt det vanligaste i våra svenska hem. Trä är såväl skönt att gå på som vackert att se på. Trä är ett naturmaterial vilket gör att det ofta ger ett vackert, levande och varmt intryck i hemmet. Det finns också en mängd olika sorters trägolv att välja på, något som passar för alla smaker. 
En nackdel med trägolv är att de kan vara dyra. Trägolv är dyrare än exempelvis det billigare laminatgolvet men å andra sidan har trägolvet en lång livslängd eftersom det kan slipas flera gånger om det får skador.
Något som är viktigt att veta gällande trägolv är att trä är ett naturmaterial och påverkas av den relativa fuktigheten i luften. Det innebär att träet krymper och sväller beroende på om det är torrt eller fuktigt. Detta innebär att springor kan uppkomma mellan träskivorna och också att golven börjar knarra efter ett tag. Detta är alltså något normalt för trägolven och också en del av dess charm. Något annat som är viktigt att tänka på är att de flesta träslag, då de utsätts för solljus, ändrar färgnyans efter inläggning.
De typer av trägolv som finns att välja på är parkettgolv, massivt trägolv och fanérgolv. Det finns även en hel del olika träslag att välja mellan.

Parkettgolv

Parkettgolvet är ett klassiskt alternativ och kanske också det de flesta har i åtanke när de tänker på trägolv. Parkettgolv är ett trägolv som är uppbyggt i flera lager. Det översta lagret, som kallas slitskikt är det skikt man ser och också går på. Slitskiktet brukar vara cirka 3 mm tjockt. Ett parkettgolvs slitskikt kan bestå av en mängd olika träslag där ek är det klart vanligaste. Andra träslag som kan förekomma som slitskikt är bok, ask, lönn, björk, furu, gran, körsbär och eukalyptus. De undre skikten i parkettgolven är dock oftast gran eller furu.
Skikten ligger med fiberriktningen vinkelrätt mot varandra och hjälper på så sätt till att motverka rörelser i golvet som uppkommer på grund av fuktvariationer i luften. Då ytskiktet är ca 3 mm går ett parkettgolv att slipa ett par gånger. Den totala tjockleken på ett parkettgolv är normalt mellan 12-15 mm.

Massiva Trägolv

En annan typ av trägolv är det massiva trägolvet som, till skillnad från parkettgolvet, inte är uppbyggt i olika skikt. Det massiva trägolvet består istället genomgående av samma träslag vilket innebär att det går utmärkt att slipa flera gånger, hela vägen ned till sponten.
Massiva trägolv går att få i flera i olika träslag och också i flera typer såsom exempelvis kortstavsparkett, brädor och mosaikparkett. Hårdheten varierar mellan olika träslag men också inom samma träslag beroende på hur trädet har vuxit och om det är ytved eller kärnved.

Fanérgolv

Fanérgolvet är, precis som parkettgolvet, normalt uppbyggt i tre skikt. Ytskiktet består av tunt ädelträfanér medan mellanskiktet består av en hård träfiberskiva och det understa skiktet av baksidesfanér. Ytskiktet är i regel ca 1 mm tjockt och domineras av ek. Andra träslag som kan förekomma som ytskikt är bok, ask, lönn, björk, furu, gran, körsbär och eukalyptus. Då ytskiktet endast är cirka 1 mm tjockt går fanérgolv ej att slipa. Ett fanérgolv klassas inte som ett parkettgolv. 

Laminatgolv

Ett vanligt, och billigare, alternativ till trägolven är laminatgolvet. Laminatgolvet har ett träbaserat kärnmaterial, vanligtvis en träfiberskiva, ett bottenskikt samt ett ytskikt som är ett tryckt dekorark, ofta gjord av plast. Det finns laminatgolv med flera olika mönster.
Laminatgolv finns i många olika utseenden och kan ge sken av dyrare material som såväl trä som sten. Laminatgolv kan dock inte slipas, och ej heller skyddas genom att oljas eller lackas, varför de normalt har en kortare livslängd än trägolven. Laminatgolven ger inte heller samma naturliga och varma intryck som trägolven gör.

Naturstensgolv

Natursten är en naturlig stenprodukt utskuren från äkta stenblock. Naturstenen är väldigt slitstarkt och finns i flera olika varianter såsom exempelvis marmor, skiffer, kalksten och granit. Urvalet av natursten för inomhusgolv är relativt stort och såväl karaktär som pris skiljer mellan de olika materialen.

Kalkstensgolv

Kalkstenen är en vacker grå sten som ger ett sobert och mjukt intryck när det används som golvmaterial. Den har allt från en mycket ljusgrå färg till en mörkt grå ton. I den svenska handeln finns kalkstensgolv från mängder av olika länder, även från vårt eget land. Riktigt exklusivt blir det med ett kalkstensgolv från Öland eller Gotland. Den kommer i form av plattor som kan vara allt från mycket små, i mosaikform, till stora och avlånga plattor.
Nackdelen med ett kalkstensgolv är att det är känsligt för alla former av syror såsom exempelvis vin, citron och vinäger varför det är ett mindre lämpligt i rum där risken för spill av den sortens syror är större.

Marmorgolv

Marmorn upplevs ofta som ett exklusivt material och är ett populärt val av golv för den som vill inreda sitt hem i klassisk stil. Den helt rena marmorn är vit men då marmorn ofta är naturligt förorenad kommer den i en mängd olika färger. Marmor kan fås som antingen slipad eller matt. Marmor är en stenart som utvecklats utifrån kalksten och är därmed en av de känsligare stenarterna. Marmor är således, precis som kalkstenen, känslig för alla former av syror såsom exempelvis vin, citron och vinäger.

Skiffersten

Även skiffersten är ett material som ger golvet en exklusiv känsla. I naturen förekommer skiffer vanligtvis i form av kvartsitskiffer och lerskiffer. De skiljer sig åt vad gäller både struktur och egenskaper. All skiffer är uppbyggd som en tårta, med lager på lager av skikt. Ytan är något kornig. Skiffer är ett tåligt material och står emot fläckar bra.

Granitgolv

En annan typ av stengolv är granitgolvet. Granitgolvet är ett vackert och hållbart golv. Granitstenens färg varierar från ljusgrå till nästintill svart. Dess främsta egenskap, förutom det vackra utseendet, är stenartens densitet vilket gör granitstenen väldigt tålig.

Keramiska golv

Ett annat alternativ för golvet är att ha keramiska plattor. Keramiska plattor fås framförallt i två olika typer; klinker eller mosaik.
Klinkerplattor tillverkas av pressad lera och finns både som glaserade och oglaserade plattor. Klinkerplattor kan fås i ett flertal olika format och färger. Mosaik är små kakelplattor, ofta i kombinationer av olika storlekar och former. Såväl mosaik som klinker används främst på golv med stort rengöringsbehov, såsom exempelvis i hallen, då de är lätta att rengöra.

Heltäckningsmattor

Heltäckningsmattorna har åter blivit populära i våra hem och då framförallt i sovrummen. Anledningen är dess mjuka egenskaper som gör dem sköna att gå på. Heltäckningsmattorna ger ett ombonat och trevligt intryck. Deras nackdel är att de inte är lika lätta att hålla rena som exempelvis trä- eller stengolven. En heltäckningsmatta kräver att man dammsuger ofta för att säkerställa att smuts inte lagras i mattan.
För att underlätta att bibehålla heltäckningsmattorna rena består dagens mattor av så kallade antistatiska fibrer vilka motverkar uppladdningen av statisk elektricitet. Detta innebär att smuts inte dras till mattan lika lätt. De flesta av dagens heltäckningsmattor är även så kallat termoplastiska vilket innebär att ytan smälter, utan att brinna, om man skulle råka tappa ett brinnande föremål på mattan.
Den vanligaste typen av heltäckningsmattor är så kallade tuftmattor. Hos dessa bildar ytgarnet öglor på rätsidan, medan det på avigsidan fästs i en bottenväv och fixeras med ett bindemedel av gummi, vinylplast eller liknande.
Heltäckningsmattor finns på bredder från 600 mm upp till närmare 5 m. En vanlig bredd är emellertid 4 m. Lugghöjden kan variera en hel del. Vanligen är den omkring 6 mm, men kan vara upp till dubbelt så hög.